Nou Camp

Kullanan Takım: FC BARCELONA

Yapım Tarihi: 24 Eylül 1957

Kapasite:  99.354

Boyutları: 105 x 68

Camp Nou kelime anlamı “Yeni Alan” anlamına gelmektedir. Kulüp 1899 yılında kurulduğu günden bu yana, Camp Nou Barcelona için eşsiz bir stad olmuştur. Kulübün stadyumu tarihinin üç aşamasından oluşur. İlk aşamada, takımın kendisine ait bir stadyumu yoktu ve böylece maçlarını değişik statlarda oynuyorlardı. İkinci olarak, Camp de Les Corts Stadyumu, FC Barcelona’nın yeni mabedi olmuştur ve herkes bu stadın kulübün kalıcı stadyumu olacağını düşünüyordu. Üçünü aşamada ise son olarak Camp Nou Stadı taraftarlarının huzuruna sunulmuş oldu.

1922 yılında eski stadyumları Les Corts yapıldığında stadın zemini kulübe karşı sürekli büyüyen hayran kitlesine paralel olarak geliştirildi. İspanya İç Savaşı’ndan sonra kulübün popülaritesinden dolayı seyircilerin maçlara oldukça ilgi göstermesini sağlıyordu. Bu artan destekten dolayı Barcelona yönetimi güney ve kuzey tribünlerini genişletme çalışmalarına başlamışlardır. İlerleyen yıllarda yönetim, Les Corts Stadı’nın kapasitesi yetmediğinin anlaşılması üzerine yeni bir stadyum yapmaya karar verirler.1947-48 ve 1948-49 sezonunda kazanılan La Liga şampiyonluklarının ardından 1950 yılının eylül ayında kulüp başkanı seçilen Agustí Montal Galobart “La Maternidad” olarak bilinen bölgede bir arsa satın aldı ve bu arsayı kulübe bağışladı. 14 Kasım 1953 tarihinde seçilen yeni başkan Francesc Miro-Sanz ise kulübe yeni bir stad yapmalarının zamanının geldiğini söyleyerek, 28 Mart 1954 tarihinde ilk taşı koyarak inşaatın temelini atmış olurlar.

Stadyumun mimarisi, dönemin modern mimarları olan Francesc Mitjans Miro, Lorenzo Garcia Barbon ve Josep Soteras Mauri tarafından tasarlanmıştır. 11 Temmuz 1955 tarihinde stadın inşası Ingar SA şirketi tarafından yapılmıştır. İnşaat 18 ay sürmüştür. İnşaat süresince tahmin edilen toplam maliyetin 66 milyon peseta (400.000 Euro) olduğu düşünülüyordu. Ancak inşaat maliyetleri uzun yıllar kulübün borç içinde olmasından dolayı fazileriyle bu tutar 288 milyon peseta (1.700.000 Euro) olarak hesaplara geçmiştir.

Stadyumun açılış tarihi 24 Eylül 1957 idi. Bütün çalışmalar titiz bir düzen içerisinde yürütüldüğü için bir komisyon kurulmasına karar verdi yönetim. Bu komisyondan iki birim sorumluydu. Bu birimler:       Alex Buxeres (Halkla İlişkiler) ve Nicolau Casaus (Organizasyonu) idi.

1957 Merece Festivali,  Barcelona’da 23 Eylül ve 26 Eylül arasındaki dönemde düzenlenen ve takımın renklerini sembolize eden “Mavi ve Kırmızı Saray” anlamına gelen Blaugrana çevresinde devam etti. Yapılan hazırlıklardan sonra stadın açılışı Barcelona ile Varşova on birinin oyuncu seçmeleriyle 90.000 taraftarının huzurunda görkemli bir biçimde yapılmış oldu.

Camp Nou, 1982 Dünya Kupası’nın açılış maçına ev sahipliği yaptıktan sonra sırasıyla üç tane ikinci tur maçı ile beraber bir de yarı final organizasyonuna tanık oldu. 1992 Barcelona Yaz Olimpiyat’larında unutulmaz İspanya (3-2) Polonya final maçında ev sahibi takımın son dakika da attığı golün ardından yaşanılan zafere ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca stat uluslararası organizasyonların final maçlarına da ev sahipliği yapmıştır. İki Kupa Galipleri Kupası finalinden sonra en büyük sınavını 1989 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Milan’ın Steaua Bükreş’i 4-0 yendiği maçta vermiştir. 1999 yılında unutulmaz finalde Manchester’in son dakikada bulduğu goller ile kazandığı maçta görkemli stad Camp Nou’da oynanmıştı.

1993 yılında tribün koltuklarının sahaya yakın olması için çalışmalara başlanmıştır. Başlangıçta doksan bin olan tribün kapasitesi bu çalışma ile arttırılmıştır. Işık ve ses sistemleri de 1998-99 sezonunda yükseltilmiş ve stada UEFA tarafından 1999 Şampiyonlar Ligi Finali‘nden sonra 5 yıldız statüsü verildi. Ayrıca koltukların renk konfigrüasyon işlemi de tamamlanarak stada müthiş bir görüntü kazandırıldı. Ardından 2007 yılında Camp Nou’nun ellinci yıldönümünü kutlamak için, İngiliz mimar  Sir Norman Foster 250.000.000 € maliyetle stadı yenilemek için düzenlenen “Camp Nou AT” yarışmasını kazandı ve stadın kapasitesine 7 bin koltuk ilavesi yaparak, kapasiteyi 100 bine(99.354 bin) kadar çıkartarak stadı modern bir yapı haline büründürdü.

Camp Nou ezeli rakibin stadı olan Barnebaeu’ya göre günümüze kadar daha az değişti ve modern tesisleri içerisinde bulunduran en görkemli yapıt olarak kayıtlara geçti. Camp Nou aynı zamanda müzik etkinlikleri gibi başka amaçlar için de kullanılmıştır. Örneğin Michael Jackson, U2, Bruce Springsteen ve Julio Iglesias gibi efsane isimler bu statta hayranlarına konser vermişlerdir. Ayrıca Papa John Paul II 1982’de stadı ziyaret ederek kulübün üyesi olmuştur.

Gelecekte stadyumun kapasitesi 15.000 bin civarında arttırılması düşünülmektedir. Bu düşünce gerçekleştirilirse Türklerin deyimiyle Nou Camp Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük üç stadyumundan biri olacaktır. Barcelona’ya evsahipliği yapan Camp Nou’da, Katalonya Mili Takımı da maçlarını burada oynamaktadır.

Camp Nou, tutkuyla savaşan sonsuz gladyatörlerin hikâyeleri ile büyüdü ve günümüze geldi. Öyle efsane isimlerin gollerine tanıklık etti ki; Kubala, Cruyff, Maradona, Romario, Hagi, Stoichkov, Ronaldo, Ronaldinho, Messi ve daha niceleri. Birçok efsanenin golüne ve sayısız şampiyonluklara tanık oldu.

Öyle ki Barcelona taraftarları stada gittiklerinde takımlarını desteklemeyi ibadet etmek gibi görüyorlar. Bu da taraftarların takımlarına olan tutkusunu o müthiş slogan ile özetliyorlar:

Mes que un club (Bir kulüpten daha fazlası)…!

Nou Camp 1 Nou Camp 2 Nou Camp 3 Nou Camp 4 Nou Camp 7

Yorum bırakın