Grand Stade de Tanger

Kullanan Takım: IR Tanger

Yapım Yılı: 26 Nisan 2011

Kapasite: 45.000

Boyutlar: 120 x 75

 

 

Futbolseverler iyi hatırlar… Fas gelince akla, 90’li yılların sonunda Mustapha Hadji, Hadda, Chippo ve Noureddine Naybet’li harikalar yaratan efsane kadro gelmektedir. O harika jenerasyondan sonra yeterince sinerji oluşturulamayarak başarıya hasret kalınmıştır. Böyle bir ortamda futbol kültüründen kopmak istemeyen Faslılar eldeki imkânları ekonomik kullanarak uzun vade de önemli futbol stadyumlarına imza atmışlardır.

Fas’ın güneybatı bölgesinde konuşlanmış Tanger bölgesinde son yılların en görkemli statlarından birinin inşaatı için tüm hazırlıklar tamamlanmıştı. Yıllar 2003’ü gösterdiğinde ilk kazma vurulmuştu. Yapımı dış faktörlerin etkisiyle 8 sene sürmüş olan stadyum toplam 844 milyon dirheme mal olmuştur. Şanına Grand Stade de Tanger adı verilen stadın yapımı 2011 yılında tamamlansa da; bitmemiş birçok bölgesi vardı. Başlangıçta tribünler tek katmanlı yapılmış, ikinci yani üst katmanların temeli yeni atılmıştır. Ayrıca, stadyumun çatısı da gerekli fon oluşturulamadığı için yarıda bırakılmıştır. Stadyum açılışının gecikmesinde en önemli etkenlerden biri de trafik sorunu ve stada girişlerde kullanılan turnikelerde oluşan aksaklıklar neden olmuştur. Bu sorunlar ışığında açılışı yılan hikâyesine dönen Grand Stade de Tanger’in futbolseverlerle buluşması; 26 Nisan 2011 tarihinde İspanyol temsilcisi Atletico Madrid ile Fas’ın en prestijli kulüplerinden biri olan Raja Casablanca arasında oynanan maçla yapılmıştır.

Bir diğer adı Stade Ibn Battouta olan stadyum 45.000 kişi kapasitelidir. Tasarımını Jawad Khattabi’nin yaptığı stat modern bir atletizm pistine sahip olup, tribünlerin sahaya uzaklığı tipik Olimpiyat Stadyumları’na nazaran biraz daha yakındır. Tek bir çatıdan oluşan stadyumun kale arkası tribünlerinin üstleri açıktır. Üstü kapalı tribünün tam karşısında yer alan tribün ise tipik Güney Amerika stadyumlarına benzer bir biçimde tasarlanmış, iki katlı tribünün en üst katmanı eğimli ve üstü açık bir vaziyette inşa edilmiştir. Stadyumun uluslar arası arena da tanınmasını sağlayan en önemli mücadele; 2011 yılında oynanan Fransa Süper Kupa final maçıdır. 33.900 biletli kişinin takip ettiği finalde lig şampiyonu Lille ile kupa şampiyonu Marsilya karşı karşıya gelmiştir. O maçta forma giyen yakından tanıdığımız Galatasaraylı Aurelien Chedjou, Fenerbahçeli Moussa Sow ve dünya futbolunun en önemli yeteneklerinden Eden Hazard bu finalde Lille forması altında ter dökmüşlerdir. Çarpıcı bir skorun ortaya çıktığı mücadele de, Marsilya 90+5’te Andre Ayew’in ayağından bulduğu golle kupayı müzesine götürmüş, Grand Stade de Tanger tribünlerini dolduran futbolseverler mest olmuşlardır: 4 – 5…

Çok görkemli bir ambiyansı olan ve yüksek harcamalarla inşa edilen Grand Stade de Tanger stadyumu Fas’ın 27 yıl aradan sonra ev sahipliği yapacağı 2015 Afrika Uluslar Kupası’nda boy göstermeye hazırlanırken; Afrika Futbol Federasyonu Birliği ülkede Ebola Salgını dolayısıyla turnuvanın ev sahipliğini Ekvator Ginesi’ne vermiştir. Böylece Fas büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Stadyum, bölgenin futbol takımlarından IR Tanger takımının maçlarına da sahne olmaktadır.

Grand Stade de Tanger 1  Grand Stade de Tanger 6 Grand Stade de Tanger 7 Grand Stade de Tanger 9Grand Stade de Tanger 2

Yorum bırakın